Ο Θαλασσόκρινος, ο κρίνος της άμμου, ένα όμορφο και ευωδιαστό άνθος της παραλίας, ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αμμώδης παραλίες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Είναι βολβώδες πολυετές φυτό με αρκετά καλό ριζικό σύστημα.Τα φύλλα πράσινα πολλά μαζί γραμμικά και μυτερά έως σαράντα εκατοστά μήκος, βγαίνουν συνήθως νωρίς τον χειμώνα.
Οι πάλλευκοι κρίνοι ανθίζουν σε βλαστούς οι οποίοι φύονται ενδιάμεσα από τα φύλλα,καθένας φθάνει σε ύψους έως σαράντα εκατοστά.
|
Άγιος Νικόλαος Παραλίας Επανομής Θεσσαλονίκης |
Ονομάζεται επίσης και κρινάκι του Αγίου Νικολάου!,εδώ το όμορφο εκκλησάκι μέσα σε πραγματικό βιότοπο σε παραλία μήκος πέντε χιλιομέτρων με εγγύς βάλτο, και παράπλευρες αμμοθίνες της παραλίας.
Ο Κρίνος αυτός της θάλασσας είναι ένα όμορφο, αλλά και φυτό που κινδυνεύει να εξαφανισθεί, από αιτίες γνωστές βέβαια, όπως η υπέρμετρη συλλογή. Έχει εξαφανισθεί από πολλές παραλίες αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, όπως υπάρχουν παραδείγματα στην ανατολική Αττική.
Επίσης οι δραστηριότητες από τα μοτο κρός, που καταστρέφουν κάθε παράλια βλάστηση στις αμμοθίνες,
Καί η ανευθυνότητα από τις δημοτικές αρχές που δήθεν καθαρίζουν και ισοπεδώνουν τις αμμώδες παραλίες με μεγάλα μηχανήματα, για τον τουρισμό, ξεριζώνοντας ότι υπάρχει.
|
Ακρωτήρι παραλίας Επανομής |
Οι άνθηση διαρκεί έως και τον Σεπτέμβριο ενώ τον επόμενο μήνα ωριμάζουν οι μαύροι ιδιαίτεροι ελαφρύ σπόροι στην κάψα, και με την ξήρανση μπορούν με τη βοήθεια του αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας να ταξιδέψουν μακρύτερα σε άλλες παραλίες, και να φυτρώσουν εκεί νέα φυτά.
Το παγκράτιο το παράλιο, πολύ γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, ειδικά στην εποχή του Μίνωα, βρέθηκαν τοιχογραφίες με τον κρίνο της θάλασσας.