Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Hyacinthella leucophaea ssp. atchleyi,Υακινθέλλα η λευκόφαιη


                                   


                                           Πολυπληθής βολβώδες φυτό, φύεται σε άγονες περιοχές και βοσκοτόπια με υψόμετρο περί τα εξακόσια πενήντα. Είναι πάρα πολύ ευώδης και το συναντάμε  στα μέσα του χειμώνα. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) . Όμως στη περιοχή μεταξύ Δίστομου και Ιτέας το φυτό αυτό έχει μεγάλη παρουσία
Σχετικά επίσης:
 http://mikres-diadromes.blogspot.gr/2016/01/hyacinthella-leucophaea-ssp-atchleyi.html












Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ορνιθόγαλο του Σίμπθορπ, ornithogalum sibthorpii
















                                           Το ορνιθόγαλο  του Σίμπθορπ, ανθίζει νωρίς  προς το τέλος του χειμώνα σε ημιορεινές περιοχές της Φωκίδας. Ξεχωρίζει από τα λεπτά  και μακρυά του  φύλλα, και φύεται σχεδόν κατευθείαν απο το έδαφος.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Muscari pulchellum subsp. pulchellum


                 

                                                           Πολυετές βολβώδες φυτό φύεται σε ημιορεινές και  άγονες περιοχές. Τα φύλλα του γραμμικά, βελονοειδές που φθάνουν σε μήκος τα είκοσι εκατοστά.
Άνθη σκούρα μπλε , τα ανώτερα πιο ανοιχτόχρωμα ενώ στα κατώτερα τα χείλη των είναι λευκά και συγκλίνουν προς το έξω. Ανθίζει κυρίως τον χειμώνα έως αρχές της άνοιξης.
















Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

crocus olivieri




                                                    Ξεχωρίζει από τον  crocus flavus, γιατί έχει έως δύο φύλλα που βγαίνουν όταν ανθίζει. Τον συνάντησα σε υψόμετρα εξακόσια  πενήντα μέτρα στης παρυφές  περίπου του όρους Παρνασσού.  Άνθηση από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τον Φεβρουάριο, σε ξέφωτα και άγονα λιβάδια της περιοχής. Βολβώδες πολυετές  φυτό.  Το άνθος καταλήγει σε σωλήνα που οδεύει πρός τον βολβό.Ανθήρες με πορτοκαλί χρώμα και στίγματα. Ένας ακόμη όμορφος χειμωνιάτικος άγριος κρόκος της φύσης.













Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ίρις η ονυχοφόρος, υποείδος η Κρητική, Iris unguicularis subsp. cretensis




                               Μία πολύ όμορφη Ίριδα  από την Κρήτη. Ένα πολυετές μικρό βολβώδες φυτό, στο εσωτερικό του δε πανέμορφα κίτρινο λευκά και μοβ  χρώματα. Ανθίζει αρχές Φεβρουαρίου σε ημιορεινές περιοχές της νότιας Κρήτης






Φωτογραφίες: Γιώργος Καρλατήρας

Aπήγανος, Ρούτα η οσμηρή, Ruta graveolens




                                                       Ο Απήγανος είναι ένα φυτό, αειθαλής θάμνος, με ύψος βλαστών έως εξήντα εκατοστά. Τα κατώτερα τμήματά του είναι ξυλώδη ενώ τα ανώτερα ετήσια. Το βρίσκουμε ελεύθερο στη φύση , αλλά καλλιεργείται συχνά σε κήπους. Είναι ένα φυτό, πολύ γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές του, έως και σήμερα. Θεωρείτε τοξικό, αλλά και φαρμακευτικό. Χρησιμοποιούνταν επίσης και στη μαγειρική . Όταν τρίψουμε τα φύλλα με το χέρι βγαίνει μια βαρά μυρουδιά. Ανθίζει πρός το τέλος της άνοιξης, σε ημιορεινές περιοχές του όρους Οίτη, σε χαμηλά υψόμετρα.