Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Primula vulgaris, Πρίμουλα η κοινή









                                                  Ενα επίσης πανέμορφο, χειμωνιάτικο πολυετές μικρό φυτό, πού ανθίζει σε δροσερες τοποθεσίες ρέματα και δάση με πολύ υγρασία είναι η πρίμουλα η κοινή.












                                                  Η πρίμουλα με τα εξαιρετικής ομορφιάς άνθη, πηγή έμπνευσης ανθίζει απο τα μέσα Φεβρουαρίου έως και Μάρτιο στίς ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής.
 
                                                Τά φύλλα, πού  αρχίζουν και φύονται απο αρχές τού χειμώνα  σε ρόδακα είναι δερματώδη πράσινα με πολλές νευρώσεις, διακλαδώσεις και  μικρά άνισα εξογκώματα, στη ρίζα του πολύ στενά πεπλατυσμένο στη μέση και κυκλικό στη κορυφή.





                                                Τα άνθη εύοσμα , με πέντε πέταλα λευκά ή απαλό λευκοκίτρινο και στη μέση κουκίδα  έντονη κίτρινη, στηρίζονται σε σωλήνα που κάθεται σε λογχοειδής  χνουδωτούς κάλυκες.Το κάθε άνθος σε μακρύ μίσχο κατευθείαν από τη ρίζα
















                                          Ένα επίσης πολυετές και συγγενικό φυτό η πρίμουλα η εαρινή, Primula veris, τη βρίσκουμε σε κοινές τοποθεσίες με την Primula vulgaris.












Τα φύλλα βγαίνουν από τη ρίζα με μικρό μίσχο. Τά άνθη φύονται σε πολλά μαζί στη κορυφή ενός βλαστού,  χρώματος  κίτρινα, επίσης πανέμορφα μέσα απο τα ξερά φύλλα.























Οι φωτογραφίες είαναι απο Χολομώντα Χαλκιδικής και Χορτιάτη Θεσσαλονίκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου