Πολυετής φυτό εμφανίζεται αρχικά να αναπτύσσει τα φύλλα του χαμηλά στη γη στα μέσα της άνοιξης, και στη συνέχεια βλαστός εύρωστος έως και ένα μέτρο διακλαδισμένος με τα ωχροκίτρινα μικροσκοπικά άνθη.Το φυτό προσβλέπω στη ονομασία Opopanax chironium και όχι Opopanax hispidus, λόγω του ότι ο βλαστός του είναι λείος σχεδόν καθόλου τριχίδια. Παλιότερα στα νησιά Σάμο,Ρόδο κλπ το μόπλευρο ήταν ένα πολύ καλό και νόστιμο λαχανικό, μαγειρευτό συνήθως με χλωρά κουκιά. Όταν κοπεί ο βλαστός βγαίνει αρωματικός χυμός πράσινο ωχρός. Το συναντάμε σε άκρες δρόμων και χωραφιών σε ακαλλιέργητες περιοχές και υψόμετρο εξακόσια μέτρα
Μία ερασιτεχνική παρουσίαση ειδών χλωρίδας και πανίδας απο διαχρονική διαδρομή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ένα μικρό μέρος του πλούτου της χώρας μας
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Mόπλευρο, Opopanax chironium
Πολυετής φυτό εμφανίζεται αρχικά να αναπτύσσει τα φύλλα του χαμηλά στη γη στα μέσα της άνοιξης, και στη συνέχεια βλαστός εύρωστος έως και ένα μέτρο διακλαδισμένος με τα ωχροκίτρινα μικροσκοπικά άνθη.Το φυτό προσβλέπω στη ονομασία Opopanax chironium και όχι Opopanax hispidus, λόγω του ότι ο βλαστός του είναι λείος σχεδόν καθόλου τριχίδια. Παλιότερα στα νησιά Σάμο,Ρόδο κλπ το μόπλευρο ήταν ένα πολύ καλό και νόστιμο λαχανικό, μαγειρευτό συνήθως με χλωρά κουκιά. Όταν κοπεί ο βλαστός βγαίνει αρωματικός χυμός πράσινο ωχρός. Το συναντάμε σε άκρες δρόμων και χωραφιών σε ακαλλιέργητες περιοχές και υψόμετρο εξακόσια μέτρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου